מוזיאון הכט

ד"ר ענבל ריבלין, מנהלת המוזיאון

ייחודו של מוזיאון הכט כמוזיאון הפועל בלב מוסד אוניברסיטאי בישראל, מאפשר סינרגיה והפרייה הדדית בין הפעילות התרבותית והחינוכית המתקיימת בין כתליו כמוזיאון במובן הקלאסי, לבין פעילות המחקר וההוראה המתקיימת באוניברסיטה, במנעד נרחב של תחומים.

בימים אלה מוזיאון הכט נמצא על ספו של מהפך קונספטואלי הנובע משילוב של שלושה פרויקטים אסטרטגים חדשים:

  • שיפוץ האגף הישן לארכאולוגיה, שיזכה לעדכון התצוגות מאז נוסד ע"י ד"ר ראובן הכט בשנת 1984. בתוכו ישולב גם חדר פלאות לזכרו של ד"ר הכט.
  • בניית אגף חדש שיוקדש למורשת התרבות היהודית דוברת הגרמנית – התצוגה תתבסס על אוסף המוזיאון הפתוח בתפן שנעל שעריו. האוסף כולל ארכיון מסמכים המהווה תשתית למחקר מורשת הייקים, בהובלת המרכז ללימודי גרמניה ואירופה.
  • גן פסלים שימוקם על מדשאת המוזיאון, אל מול הנוף המרהיב של חיפה והצפון. בגן ישולבו 29 פסלים קנונים של אמנים ישראלים יידועי שם שהיו עד לא מזמן מוצבים ברחבי גן התעשייה תפן.

בדצמבר 2023 המוזיאון ייסגר בחלקו לרגל השיפוצים.

הפתיחה המחודשת של מכלול מוזיאון הכט במהלך 2025 תיצור הזדמנות להגברת החשיפה, להתאמת המוזיאון לסטנדרטים המוזאליים של המאה ה-21, ולמשיכת קהלים צעירים וחדשים.

תנופת הפיתוח של המוזיאון תאפשר הרחבה והעמקת ההשפעה התרבותית שלו, תוך העלאת קרנו כמוסד חינוכי ותרבותי רב ערך עבור קהילת הצפון כולה, העיר חיפה בפרט וכן בעולם כולו.

תצוגות המוזיאון וגן הפסלים יהוו קומפלקס תרבות ואמנות בחלקו הצפוני של הקמפוס.

בל נשכח את הרכבלית החדשה, שמעבר להיותה כלי תחבורה נגיש, נוח וזול בו משתמשים סטודנטים רבים, היא גם הופכת את הקמפוס למוקד תיירותי וחיוויתי עבור הקהל הרחב.

מוזיאון הכט, המוקדש לארכיאולוגיה ולאמנות, נחנך בשנת 1984 ביוזמתו של ד״ר ראובן הכט (1993-1909), מייסד ממגורות דגון. המוזיאון ממוקם בקמפוס אוניברסיטת חיפה, והכניסה אליו היא ללא תשלום.

תצוגת הקבע באגף לארכיאולוגיה מתמקדת בממצאים מן התקופה הכלקוליתית ועד התקופה הביזנטית בארץ ישראל, והיא בוחנת את כל היבטי החיים ורובדי החברה, מחצר המלכות, דרך עולם האמונה והפולחן ועד לעולמו של היחיד. תערוכות ארכיאולוגיות נוספות מתמקדות בתרבותם של הפניקים, בתעשיות ומלאכות בעולם הקדום, במאורעות המרד הגדול בגליל,

אחד משיאי הביקור במוזיאון הוא התצוגה של הספינה העתיקה ממעגן מיכאל. הספינה בת 2,400 השנים מוצגת בצורה מרהיבה עם העוגן וכל החפצים שנתגלו בתוכה.

אגף האמנות של המוזיאון מוקדש לזרמים מרכזיים באמנות האירופאית מהמחצית השנייה של המאה ה-19 ועד לראשית המאה ה-20, בדגש על האימפרסיוניזם ו'אסכולת פריז'. באגף מוצגות יצירותיהם של אמנים חשובים, כגון: מאנה, מונה, פיסארו, ואן-גוך, מודיליאני, סוטין ורבים אחרים. באוסף ייצוג נרחב גם לאמנות יהודית וישראלית הכוללת ציורים, רישומים והדפסים, של שטרוק, שטיינהרדט, ברגנר, רובין ועוד.

פארק "דרך הדורות", הממוקם מדרום לקמפוס אוניברסיטת חיפה, הוא חלק נוסף ממוזיאון הכט. הגן הארכאולוגי כולל מבנים עתיקים מתקופות שונות בתולדות ארץ-ישראל, שנחפרו במקומות שונים בארץ והועתקו לשטח הפארק, מכיוון שהיו צפויים להרס. המבנים נשזרו לאורך שבילים מוקפים חורש וצמחייה טבעית. זהו האתר היחיד בארץ בו ניתן לראות מבנים עתיקים מתקופות שונות ומאתרים שונים במקום אחד.

מרכז לחינוך והדרכה: מטרתו של המרכז היא לקרב את הממצאים הארכאולוגיים והאמנותיים אל עולמם של המבקרים הצעירים והבוגרים ע"י מגוון פעילויות בנושאים: ארכאולוגיה, היסטוריה, מקרא, מורשת ישראל ואמנות בשאיפה ליצור סביבת לימוד שתאפשר למבקרים חוויה של התבוננות, גילוי, חקר, למידה, התרגשות והנאה. מותאם למגוון גילאים החל מילדי ועד לתלמידי החטיבה העליונה. כמו כן פעילויות מיוחדות פותחו לתלמידים מחוננים ולתלמידים במסגרות החינוך המיוחד. לתיאום ופרטים נוספים בטלפון 04-8240450 (פנימי 52450)

הוצאה לאור: המוזיאון מפרסם כתב־עת מדעי לארכאולוגיה בשם “מכמנים״ וקטלוגים המלווים תערוכות בארכאולוגיה ובאמנות.

מלגות בשם קרן הכט: מוזיאון הכט מקיים מידי שנה תחרות כלל ארצית לסטודנטים לאמנות לתואר ראשון ושני. התחרות נועדה לעודד יוצרים צעירים בתחומי האמנויות הפלסטיות (ציור, צילום, פיסול, וידאו ארט ומיצב). הזוכים מקבלים מלגות כספיות בשם קרן הכט. בתום התחרות מוצגת במוזיאון תערוכה של עבודות הזוכים.

פעילויות תרבות: המוזיאון מקיים שלל פעילויות תרבות והעשרה למבוגרים וילדים. פרטים נוספים באתר האינטרנט ובטלפון 04-8240308 (פנימי: 52308)

אודיטוריום הכט: האולם המפואר מכיל 380 מושבים בשני מפלסים, המתאים מבחינה אקוסטית, הן לכנסים וימי עיון והן למופעים מוזיקאליים.

באודיטוריום עוגב חלילים ייחודי שנבנה משילוב שני עוגבים עתיקים, מכנסיות בארץ.

שעות הביקור במוזיאון
ימים א׳, ב׳, ד׳, ה׳ – 16:00-10:00; ג׳ 19:00-10:00; ו׳ 13:00-10:00; שבת 14:00-10:00.

הכניסה ללא תשלום
סיור לקבוצות בשפות: עברית, ערבית ואנגלית (הדרכות לקבוצות בלבד בתיאום מראש).

חניה: יש לרשום ב-waze 'חניון טללים' וממנו לחצות על הגשר הלבן לכיוון הרכבלית והקמפוס. הכניסה עם רכב לקמפוס חופשית בימים שישי-שבת ובימות השבוע החל מ-16:00.

פרטים נוספים בטלפון: 04-8240308 (פנימי: 52308)

דוא”ל:  hechtmus@univ.haifa.ac.il

אינטרנט: mushecht.haifa.ac.il